“Adventure is just bad planning”

“Adventure is just bad planning”

  |   Laatste nieuws

Het werd me weer eens duidelijk hoe mooi sport wel niet is. Voor mij -als organisator van grote sportevenementen- was het NOS / NOC*NSF Sportgala weer een genot om naar te kijken. De prachtige sportbeelden van “onze” mannen en vrouwen die op Olympische Spelen, WK’s en EK’s absolute topprestaties leverde, bezorgde mij (en vele Nederlanders) weer kippenvel.

Dagelijks mogen ik en mijn team betrokken zijn bij Wereld- en Europese kampioenschappen in diverse takken van sport. Zo ook in Eindhoven. Veelvuldig mogen we namens de KNZB een bijdrage leveren aan de talrijke zwemsportevenementen die onze stad rijk is, maar ook het EK Boulderen (sportklimmen) in 2013 kwam binnen de stadsgrenzen van onze hand. Het behoeft weinig uitleg dat dergelijke evenementen een lange voorbereiding genieten en wij net als de topsporters jarenlang werken aan dat ene doel.

 

Sport als inspiratie voor maatschappelijke doelen

Zo zijn er meer parallellen te trekken. Adventure is just bad planning. Topsporters houden niet van avontuur en laten niks aan het toeval over. Een topsporter probeert alle valkuilen en externe factoren uit te schakelen om zijn of haar route uit te stippelen naar die ene medaille of titel. Ze leren moeilijke keuzes te maken en gaan vol vóór dat ene doel. Ze dienen als voorbeeld hoeveel je kan bereiken als je alles laat voor die ene ambitie. Daarom zie ik niet alleen veel parelellen met een topsportmentaliteit en het vak van eventmanager, maar dienen topsporters als voorbeeld voor miljoenen Nederlanders die zelf hun persoonlijke doelen willen realiseren. Of het gaat om sportieve doelstellingen (zoals het ontdoen van de kerstkilo’s) of een bijdrage leveren aan maatschappelijke uitdagingen, ik geloof dat sport hier een uitzonderlijk goed middel voor is.

 

Sportevenementen (hoe groot of hoe klein ook) bieden dan ook bij uitstek het platform om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke betekenis van sport. We kunnen zaken als overgewicht, sportstimulering en andere uitdagingen van onze samenleving aangaan middels de inspiratie en motivatie van sport.

 
Sports has the power to change the world!

Echter, dat gaat niet vanzelf. Daar moeten we ons uiterste best voor doen. Willen we legacy creëren en onze evenementen inzetten om maatschappelijke problemen op te lossen, dan moeten we gaan denken als topsporters. Laten we kijken hoe we onze evenementen in de stad naar een nieuwe dimensie kunnen stuwen en naast een podium bieden voor onze atleten, ook maatschappelijke thema’s kunnen aanvechten. Dat moeten we dus gaan plannen en een prominente plek gaan geven in de te vormen sportvisie van Eindhoven en de evenementen die daarbij horen. Het lijkt mij een mooi doel om samen met Eindhoven grote sportevenementen te organiseren die hier een actieve bijdrage aan leveren. Niet ongepland en “slechts” als voorwaarde voor subsidie, maar gestructureerd en met een duidelijke ambitie en te volgen (topsport)route. De sporters geven ons het goede voorbeeld dat we veel kunnen bereiken door een duidelijk doel voor ogen te hebben. Zullen we (als Eindhoven) dan ook middels sport het oplossen van maatschappelijke problemen ons ten doel stellen? Als iedereen ook maar een klein steentje kan/wil bijdragen, dan moeten we de wereld kunnen veranderen. Zoals Nelson Mandela ons al vertelde: “Sports has the power to change the world!”

Wie gaat dat avontuur met me aan?
Niels Cannegieter
Thinc ahead – Create a legacy!

 

Deze blog is gepubliceerd op Eindhovensportblog.nl op 22 december 2014.