Van 1 juni t/m 16 juni vonden in ’s-Hertogenbosch het WK (Para) Handboogschieten plaats. Dit WK was uniek in zijn soort, het waren de eerste geïntegreerde Wereldkampioenschappen in de handboogsport. Een speciaal evenement, met het strijdtoneel midden in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch: Op de Parade.
De eerste week van het WK stond in het teken van de Paralympische atleten. Met The Dukes en het Zuiderpark als één groot handboogsport-dorp met de kwalificatiebanen, het trainingsveld, het perscentrum en tal van andere activiteiten. Een WK-dorp die voor atleten, supporters en bezoekers aantrekkelijk was om te bezoeken. Het weekend van 8-9 juni was het aan de Paralympische sporters de eer om de finales te spelen aan de voet van de Sint-Jan kathedraal. Na het Paralympische toernooi, startten op 10 juni de valide schutters aan het toernooi. Met wederom de kwalificaties bij The Dukes en afsluitend een finale weekend op de Parade. Voor alle atleten waren deze Wereldkampioenschappen het belangrijkste kwalificatietoernooi voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokio.
Met ruim 1.000 deelnemers, 120 verschillende nationaliteiten, ruim 70.000 pijlen en 22.000 hotelovernachtingen, is het evenementen in alle opzichten het grootste sportevenement van Nederland in 2019. Maar niet alleen op de baan vond spektakel plaats, het toernooi was meer dan alleen sport. Zo waren er op de Limietlaan – tussen de Parade en The Dukes – tal van activiteiten. Bezoekers konden gratis handboogschieten, deelnemen aan een pop-up escaperoom, bioscoop of museum bezoeken.
Rol Thinc ahead
Onze rol begon in 2015, lang voordat het WK plaatsvond in ’s-Hertogenbosch. In augustus van dat jaar sloegen we de handen ineen met Team TOC om een (winnend) bid voor het WK Handboogschieten in Nederland uit te brengen. We hebben meegeschreven en -gedacht over de gaststad, de locatie, het concept en hebben bij de provincie Noord-Brabant, gemeente ’s-Hertogenbosch en netwerkorganisatie Kracht van Sport Evenementen, de plannen mogen presenteren. Over één ding waren alle partijen het eens: dit moest het beste WK ooit worden, voor sporter én supporter. Daarbij stond inclusiviteit hoog in het vaandel en het maken van maatschappelijke impact.
Onze hoofdverantwoordelijkheid in aanloop en tijdens het WK was communicatie, media en side-events. Samen met het media- en communicatieteam zorgden we voor alle verslaglegging, interne en externe communicatie, social media en coördineerden we alle pers. De maatschappelijke programma’s die we ontwikkelt hebben startten al ruim voordat het evenement startte.
Zo hebben ruim 10.000 kinderen kennis gemaakt met de handboogsport door clinics, maar hebben we ook 40 kinderen die onder de armoedegrens leven hun eigen (handboogsport-)kinderfeestje laten geven. Daarnaast hebben we Archery4Everyone ontwikkelt, een dag waarop 180 mensen met een beperking kwamen handboogschieten, organiseerden we BOW-Bingo voor 200 ouderen uit verzorgingstehuizen en zijn er diverse optredens op de Parade geweest. Waaronder Hart voor Muziek en de Edwin Eversband.
Voor ons was dit evenement veel meer dan een evenement. We brachten – gezamenlijk met alle partijen die hier aan mee hebben gewerkt – topsport, maatschappelijke programma’s en entertainment bij elkaar.