Create your legacy

Vrolijke gezichten tijdens Special Olympics Regionale Spelen 2023

De Special Olympics Nationale Spelen belooft een waar sportfeest te worden in 2024. Althans als de Special Olympics Regionale Spelen Breda en Tilburg 2023 een voorbode zijn voor wat er volgend jaar te wachten staat. 1190 medailles, 415 sporters, 120 coaches, 6 sporten, 2 steden en ontelbare vrolijke gezichten, het zijn de kerncijfers van een zonnige editie van de Regionale Spelen.

Zondag 4 juni 2023 was het zover. Breda en Tilburg genoten onder de warme zon van ruim 400  sporters met een verstandelijke beperking die zich in het zweet werkten tijdens de Special Olympics Regionale Spelen. Op de sportvelden van TV Markant (tennis), AV Sprint (Atletiek), BHV Push (Hockey), Manage Thielen (Paardrijden), SVG Tilburg (Voetbal) en Sportcomplex Drieburcht (Zwemmen) genoten de sporters en hun coaches van de gastvrijheid van de bijna 300 vrijwilligers en vele belangstellenden.

De Special Olympics Regionale Spelen Breda en Tilburg 2023 (kortweg: SORS) zijn voor de projectorganisatie én de sportverenigingen de eerste testcase in opmaat naar de Nationale Spelen in 2024. Het kennis nemen van de regels en competitieopzet die horen bij de Special Olympics maakt het voor de vrijwilligers en projectorganisatie een ontzettend waardevolle stap naar volgend jaar.

Ook Brigite van Haaften, voorzitter van de Stichting Nationale Spelen Breda en Tilburg 2024, heeft genoten: “Het behoeft geen uitleg dat je van alle vrolijke en sportieve gezichten heel erg blij wordt. Voor Breda en Tilburg is dit de eerste keer dat ze echt mogen proeven aan de Special Olympics en ik kan alleen maar heel trots zijn op onze verenigingen en vrijwilligers die zich hebben ingezet voor zo’n mooi sportfeest.”

Niet alleen op de verenigingen was het feest. Zo waren er ook side-events met onderdelen als wandelen, Bocce en Urban sports. De projectorganisatie focust zich het komende jaar op de blijvende legacy van het evenement in de provincie Noord-Brabant en daarbuiten. In samenwerking met verschillende zorginstellingen, zoals Amarant en de Prisma Groep, maar ook de loketten Uniek Sporten wordt er veel aandacht besteed aan het stimuleren van sport en inclusie voor mensen met een verstandelijke beperking. Maarten van Asten, wethouder Sport van de gemeente Tilburg, gaf het startschot bij het onderdeel Zwemmen en genoot van het enthousiasme van de sporters en verenigingen: “Ik had al zin in de Special Olympics Nationale Spelen 2024 maar na vandaag is dat alleen nog maar meer geworden! Het is een fantastisch om al die mensen te zien genieten: van de sportieve prestaties, de sfeer in het publiek maar bovenal het plezier dat de sporters hebben. Dit smaakte absoluut naar meer!”

Kijkend naar volgend jaar worden de Nationale Spelen van 14 tot en met 16 juni georganiseerd in Breda en Tilburg. De steden verwachten 2500 sporters en 1000 begeleiders in 21 sportieve disciplines. Met een openingsceremonie voor 10.000 bezoekers in Breda en een Special Olympics dorp in de Beekse Bergen, belooft het een groot sportfeest te worden voor de regio. De projectorganisatie maakte ook van de gelegenheid gebruik om twee nieuwe (hoofd)sponsors aan zich te verbinden.

Bond Concepts, biedt hoogwaardige kantoorlocaties op diverse plekken in Breda, Tilburg en regio. Samen met de honderden huurders wordt er dagelijks geïnvesteerd in haar community en wordt  kruisbestuiving en ondernemerschap gestimuleerd. Op de locatie Bond Towers in Breda werd officieel bekend gemaakt dat Bond Concepts één van de nieuwe partners is van de Special Olympics Nationale Spelen 2024.

Even na 13.00 uur gaf ook René van Gils, lid van de Raad van Bestuur Univé Zuid-Nederland, samen met ambassadeur Zara de Jongh met een symbolische hockeypush de ‘afslag’ van het partnership met de Nationale Spelen in Breda en Tilburg. Samen met Univé worden volgend jaar diverse fanzones ingericht. Door de organisatie vrolijk omgedoopt tot “Fan bubbels” brengt familie en vrienden samen, om de sporters te ondersteunen, elkaar te ontmoeten maar ook ervaringen uit te wisselen.

Special Olympics

De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland en wordt georganiseerd onder toezicht van Special Olympics Nederland. Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in meer dan 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.

Changing lives, changing attitudes

 

De Special Olympics Nationale Spelen wordt iedere twee jaar roulerend door Nederland georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. Op 14, 15 en 16 juni 2024 vindt dit bijzondere evenement plaats in Breda en Tilburg. Er gaan meer dan 2500 sporters meedoen, in 21 takken van sport. De centrale thema’s van het evenement zijn: talent, sport en inclusie.

Projectorganisatie

Projectorganisatie

Niels Cannegieter fungeert samen met Fleur van de Laar (Fiore Projecten) als toernooidirecteur. Naast Niels hebben meerdere vooruitdenkers uit ons team een belangrijke rol in de organisatie. Zo vallen de openingsceremonie voor 10.000 toeschouwers, de feestavond voor alle 2.500 sporters en hun begeleiders/coaches, accommodatie (het Special Olympics Dorp voor Beekse Bergen) voor 2.000 personen, transport van Special Olympics Dorp naar de diverse speellocaties, sponsorwerving, en alle communicatie onder onze verantwoordwoordelijkheid.

Het kantoor van Thinc ahead aan de Frankrijkstraat dient als thuisadres voor de projectorganisatie. Het komend jaar gaat de projectorganisatie groeien en gaan steeds meer vooruitdenkers een rol vervullen bij dit bijzondere evenement.

Ook ons videolabel, de Plaatjesmakers, is officieel supplier van de stichting. Onze Plaatjesmakers zijn de komende anderhalf jaar overal bij aanwezig om de unieke momenten met de sporters vast te leggen.

Zin in een kop koffie op ons kantoor in Eindhoven?