Create your legacy

WK Archery verovert ’s-Hertogenbosch

Zaterdag 1 juni werd het startschot gegeven voor hét sportevenement van 2019 op de Markt in ’s-Hertogenbosch: De Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten. Met ruim 1.000 deelnemers, 120 verschillende nationaliteiten, ruim 70.000 pijlen en meer dan 22.000 hotelovernachtingen, is het evenement in alle opzichten het grootste sportevenement van Nederland in 2019.

Ruim drieënhalf jaar geleden startte het traject voor team Thinc ahead. Gezamenlijk met Team TOC uit Oss hebben wij meegedacht en -geschreven aan het bid, dat uiteindelijk geleid heeft tot de organisatie van dit prachtige evenement. Tijdens het evenement zijn wij verantwoordelijk voor communicatie en side-events. Dat het evenement meerwaarde heeft voor Nederland, Noord-Brabant en ’s-Hertogenbosch moge duidelijk zijn als je kijkt naar de media aandacht voor een aantal van “onze” projecten. We zijn trots op een actieve rol gespeeld te hebben op vele fronten, maar willen jullie tussentijds de volgende items alvast niet laten ontgaan:

En natuurlijk de talloze side-events, waaronder het prachtige verhaal van onze “G5-dag”.

Scholen uit Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven vermaken zich tijdens WK Handboogschieten
Grote steden grijpen WK in Den Bosch aan om samen mee te doen aan uniek side-event

Donderdagochtend 6 juni om 10.00 uur arriveerde de eerste bussen bij het Zuiderpark in Den Bosch. De scholieren uit Eindhoven waren er al een uurtje eerder dan gepland. “De bus was er op tijd en we hadden zóveel zin om te komen!” vertelt een enthousiaste docent bij aankomst. Nog voor de bussen uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht arriveren zitten de scholieren al op de tribune bij de kwalificaties van het WK Handboogschieten. Binnen het uur arriveren ook de andere schoolklassen.

De ruim 120 kinderen worden ingedeeld in verschillende groepen. De ene groep begint met een clinic handboogschieten, de ander met hockey, voetbal of basketbal. Een complete schoolsportdag met als kers op de taart (of slagroom in de Bossche bol ?) een bezoek aan de wedstrijden van de wereldkampioenschappen (para) handboogschieten. Natuurlijk is ook Archy van de partij. De WK mascotte die alle deelnemertjes aanmoedigt en enthousiasmeert om lekker te sporten.

Niet alleen de docenten zijn enthousiast, maar vooral de deelnemende kinderen. Overal klinkt veel (en luid) gelach, zijn de nodige zweetdruppels zichtbaar en is er naast onderlinge competitie vooral veel ruimte om samen te werken en te genieten. En dat allemaal in een heerlijk zonnetje.

Het is een unieke dag. Alle leerlingen zitten op speciale scholen voor kinderen met een gedrags- en/of psychiatrische problemen. Onderzoek wijst uit dat Handboogschieten een positieve bijdrage kan leveren aan kinderen/mensen met deze problematiek. Het is dan ook niet toevallig dat deze vier grote steden vanuit het programma “Kracht van Sportevenementen” (een netwerk van de 5 grootste gemeenten, provincies Noord-Brabant en Gelderland, NOC*NSF, NBTC en het ministerie van VWS) dit WK hebben uitgekozen om met elkaar extra tijd en aandacht te besteden aan deze doelgroep. Een unieke samenwerking, tijdens een uniek evenement!

Het WK (Para) Handboogschieten is zoveel meer dan “slechts” een sportevenement.

Zin in een kop koffie op ons kantoor in Eindhoven?