Create your legacy

Eindhoven sportblog: “Swim Cup: Sportief en Innovatief”

Dit Paasweekend vond voor de elfde keer de Swim Cup plaats in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Een toernooi dat traditioneel de volledige Nederlandse zwemtop aan de start brengt en voor grote olympische en paralympische kampioenen een vertrouwde plek is. Sinds 2014 is de Swim Cup ook de plek waar de Nederlandse titels worden verdeeld, maar is het vooral ook een belangrijk kwalificatiemoment voor grote toernooien voor de (Nederlandse) zwemmers. Dit jaar streden de atleten voor een plek bij het WK in Kazan, de European Games in Baku, de EYOF in Tblisi en het WK Zwemmen voor gehandicapten in Glasgow.

Organisatie: Zonder vrijwilligers geen Swim Cup

Dat de Swim Cup sportief al jaren een sterk bezet toernooi kent, komt door de inspanningen die al járen door een actieve groep vrijwilligers wordt geleverd. In de begindagen onder leiding (van onder anderen) Martien Heijnen, Cees-Rein van den Hoogenband en Nel Saes namens PSV Zwemmen en Nationaal Zweminstituut Eindhoven, tegenwoordig onder de supervisie van de KNZB en toernooidirecteur Paul van den Heuvel. De vrijwilligers van het eerste uur zijn nog altijd betrokken om het toernooi in goede banen te leiden. Ouders en familieleden van zwemmers, maar ook enthousiastelingen die door de jaren heen bevlogen zijn geraakt door de diverse zwemevenementen die in Nederland (maar vooral in Eindhoven) hebben plaatsgevonden, komen jaar in jaar uit de organisatie ondersteunen. Zonder hen geen Swim Cup (of überhaupt evenementen).

Sportief: Fantastische Femke brengt Eindhoven in vervoering

Deze editie kwamen wederom een aantal toppers aan de start. Denk aan de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh, de Hongaar László Cseh en de Zweedse Sarah Sjöström. Natuurlijk zijn zij vergezeld door Sebastiaan Verschuren, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. Een deelnemersveld om van te smullen. Dat de Swim Cup niet zomaar een ’toernooitje’ is, bewezen de vele records die sneuvelden. Een ‘Fantastische Femke’ Heemskerk die een mondiale toptijd op de 100 en 200 meter vrije slag zwom, een ‘Magistrale Moniek’ Nijhuis die het nationale record op de 100 meter schoolslag verbrak, om maar niet te zwijgen over de wereldrecords die onder anderen Lisette Teunissen en Olivier van de Voort zwommen bij de paralympische zwemmers.

Innovatie en social media gaan hand in hand

De Swim Cup probeert ook jaarlijks te innoveren en vooruit te lopen op andere mondiale toernooien. Innovaties die vaak de conservatieve zwemwereld inspireren en de toon zetten voor nieuwe EK’s en WK’s. Al jaren zijn de LED lampjes bij de aantikplaten een hit. Bij het aantikken zien de toeschouwers gelijk wie er eerste, tweede en derde zijn geworden door het aanlichten van de startblokken in goud, zilver en brons. Het YouTube platform www.zwemsport.tv is een heuse zwembibliotheek aan video’s aan het worden. Je vindt er de livestream, maar ook alle individuele races worden ‘geclipt’. Dit jaar zijn we een stapje verder gegaan. De individuele races stonden 5 minuten nadat er in het bad gezwommen werd online, werden getwitterd naar de atleten die op hun beurt alles weer retweeten. Hoe gaaf: als olympisch kampioen kom je uit het bad en met het second screen zie je gelijk je race terug. Een social media strategie waar menig evenement u tegen zegt en alle grote zwemwebsites namen deze noviteit met veel plezier over in hun berichtgeving. Deze editie van de Swim Cup werden ook de foto’s van de atleten getoond bij de start van hun races op een groot scherm. Op het oog misschien minder innovatief denkt u, maar wanneer u zich bedenkt dat met een brilletje en een badmuts ook de grootste Olympiër onherkenbaar is, een zeer welkome publieksfaciliteit.

Olympische Swim Cup in 2016

De Swim Cup is met recht een sportief en innovatief toernooi te noemen. Eentje waar de KNZB graag aan doorbouwt om in 2016 een ‘Olympische Swim Cup’ te organiseren. Tijdens de Olympische Spelen in Rio vinden de finales plaats tussen 21.00 en 23.00 uur, om alvast te wennen, gaan we dat in 2016 kopiëren. Goed voor de Nederlanders om in het ritme te komen, maar reken maar dat veel grote namen hetzelfde willen doen! De Swim Cup van 2016 is dan ook nu al een evenement om in je agenda te zetten!

Thinc ahead verzorgde voor de Swim Cup de communicatie (waaronder social media) en vervulde het mediamanagement. Ondersteund door een trouw team aan (media)vrijwilligers.

Bijdrage voor Eindhoven Sportblog.
Door: Niels Cannegieter

Zin in een kop koffie op ons kantoor in Eindhoven?