Create your legacy

Special Olympics Nationale Spelen Breda-Tilburg 2024

Special Olympics Nationale Spelen

De steden Breda en Tilburg willen, gesteund door de Provincie Noord-Brabant, in juni 2024 de Special Olympics Nationale Spelen organiseren. Een driedaags evenement speciaal dat eens per twee jaar wordt georganiseerd, bedoeld voor sporters met een verstandelijke beperking. Er zullen meer dan 2.500 sporters aan mee doen, in 21 takken van sport.

Bidprocedure

In het najaar van 2021 hebben de twee steden zich formeel samen kandidaat gesteld door een bidbook in te dienen. Het bid is gerealiseerd in nauwe samenwerking met vele partners en een groep van G-ambassadeurs. Na een kritische selectieprocedure is het verlossende woord gevallen: de spelen worden toegekend aan Breda en Tilburg.

Meerwaarde

Het boodschap van de Nationale Spelen in Breda en Tilburg is: we vieren: sport – inclusiviteit en talent. In deze woorden zit alles waar het om draait. We organiseren allereerst een fantastisch sportfeest! Daarnaast, Special Olympics evenementen leveren en niet alleen een belangrijke bijdrage aan het fysieke, mentale en sociale welbevinden van de sporter, maar leveren daarnaast ook een belangrijke en onmisbare bijdrage aan een positieve beeldvorming van mensen met een verstandelijke beperking als volwaardige burgers van onze samenleving. Daarom zullen er, in aanloop en tijdens het evenement, vele side events worden georganiseerd.

Het evenement

Tijdens een openingsceremonie op vrijdagavond in Breda wordt het evenement formeel afgetrapt.
Op zaterdag en zondag wordt er gesport. De 21 takken van sport worden verspreid over Tilburg en Breda georganiseerd door een of meerdere lokale sportverenigingen.

TILBURG BREDA
Beachvolleybal Atletiek
Bowlen Badminton
Golf Bocce
Handbal Dansen
Korfbal Gymnastiek
Open waterzwemmen Hockey
Paardrijden Inline skaten
Veldvoetbal Judo
Wielrennen Tennis
Zwemmen MATP
Tafeltennis

Tijdens het evenement zijn er diverse side events voor verschillende doelgroepen. Er zijn kennismakingsclinics, een gezondheidsprogramma, voorlichtingen en verbindingsmogelijkheden. Voor de sporters in er in hun Olympisch Dorp vanalles te beleven naast het sporten. Dit alles met het doel om na de Special Olympics 2024 het aangepast sporten te verstevigen en toegankelijker te maken, zodat het talent en volwaardig mee doen van mensen met een beperking tot volle wasdom kan komen.

Special Olympics Nederland

Special Olympics Nationale Spelen worden georganiseerd onder toezicht van Special Olympics Nederland. Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in meer dan 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Special Olympics Nederland werkt vanuit de internationale slogan ‘Changing lives, changing attitudes’.

Stichting Special Olympics Nationale Spelen 2024 (SONS2024)

Waar de Colleges van B&W van de twee steden zich nu kandidaat hebben gesteld zullen zij de organisatie van het evenement overlaten aan een nog op te richten onafhankelijke stichting. Brigite van Haaften (PvB Stichting Prisma) is beoogd voorzitter. De uitvoerende organisatie, onder leiding van Niels Cannegieter en Fleur van de Laar, is een samenspel van professionals, partnerorganisaties en vrijwilligers. Meer dan 45 partners hebben inmiddels al aangegeven een steentje te willen bijdragen. Daarnaast zullen tijdens het evenement 1500 vrijwilligers actief zijn.

Facts

Namens Thinc ahead zal Niels Cannegieter de dagelijkse leiding hebben over de projectorganisatie. Dit gaat hij samendoen met Fleur van der Laar. Samen brengen ze een schat aan ervaring in voor de organisatie van de Special Olympics Nationale Spelen 2024.

Wij kijken er enorm naar uit om dit bijzondere event de komende twee jaar vorm te gaan geven!

Zin in een kop koffie op ons kantoor in Eindhoven?